OUTFIT REPEATING: Draag je outfit vaker!

OUTFIT REPEATING: Draag je outfit vaker!

Door de fast fashion industrie zijn we er aan gewend geraakt om elke dag een andere outfit te dragen. Want hoe meer hoe beter, is ook wel het motto. Laten we hier een punt achter zetten en een outfit vaker dragen, oftewel outfit repeating!

Waarom willen we elke dag iets anders aan?

Weet je nog vroeger op de middelbare school? Wij vonden het echt niet kunnen dat je meerdere keren per week dezelfde outfit aan trok. Mensen die meerdere dagen op rij dezelfde kleding droegen werden dan ook gek aangekeken. Maar waarom is dit eigenlijk en waar komt het vandaan? Want is het wel echt zo erg als we denken om meerdere dagen op rij dezelfde kleding te dragen?

Na meerdere gesprekken met kennissen, moeders en oma’s kwamen we er achter dat ook dit voortkomt uit Fast Fashion. Uit de tijd dat de mooie boetieks werden overgenomen door de grote ketens.

Onze moeders/oma’s droegen meerdere dagen dezelfde kleding. Dit deden ze vooral omdat kleding vroeger gewoon erg duur was. “Je had echt geen kleding voor elke dag een andere outfit, dit was veel te duur”

Toen er steeds meer grote ketens ontstonden, veranderde de status van kleding. Want voor een prikkie kocht je het in de winkel. Waarom zou je het dan zelf maken? Of iets duurs kopen?

“Je had het geluk als je vroeger kon naaien. Zo kon je aan de slag om je eigen outfit, op een goedkopere manier te maken. En er dus ook volgens de laatste trends bij te lopen”

Zo veel mogelijk kleding hebben werd een soort van status symbool, of misschien meer, het werd mogelijk voor iedereen om een heleboel kleding te hebben. Wat daarvoor ondenkbaar was. Je kon laten zien dat je elke dag een nieuwe outfit aankon. De mogelijkheid en de drang om zoveel mogelijk te bezitten, dat werd de nieuwe norm.

. “Vroeger toen jij klein was, toen kocht ik echt zo veel kleren dat jij elke dag een andere outfit aankon. Omdat ik dat dus vroeger niet had”

Let’s start outfit repeating!

Wij merken al steeds vaker aan onszelf dat we als we een outfit hebben uitgezocht, we dit meerdere keren per week dragen. Gewoon omdat het een lekkere combo is en je zo de deur uit kunt. Maar outfit repeating is niet alleen makkelijk, het is natuurlijk ook veel duurzamer! Minder vaak van outfit wisselen zorgt ervoor dat je ook minder kleding nodig hebt in je kast. Blij zijn met de kleding die je al hebt, dit combineren en minder kopen. Dus heb jij deze week iets aan waar je mega blij van wordt, doe t gewoon nog een keer aan. Alleen samen kunnen we dit doen, dus laten we beginnen!

Hoe zorg je ervoor dat je een outfit vaker draagt?

 • Ga voor tijdloos. Denk aan neutrale kleuren, geen teksten, geen prints die je na een dag al zat bent. Kleding die makkelijk te combineren valt.
 • Draag laagjes. Kleding die je normaal alleen in de zomer draagt kun je ook makkelijk in de winter dragen.
 • Ga shoppen in je eigen kleding kast. Trek er een avond met een vriendin/vriend voor uit. Neem een glas wijn en pas alles aan in je eigen kledingkast. Wedden dat jullie samen op hele nieuwe combinaties komen, die je dan weer meerdere dagen achter elkaar kan combineren?
 • Wees zuinig op je kleding. Bind je pijp bij elkaar als je op de fiets zit, kook je avondeten met een schort, doe je klus kleding aan als je een klusje in huis of in de tuin gaat doen. Behandel verder vlekken meteen als je er een maakt (hierover later meer).
 • Ga voor een signature look. Net als Steve jobs, of Obama. Draag wat je bij je zelf vind passen en maak hier een signature look van. You own it girl!

Outfit repeating: wat vinden jullie?

Via onze Instagram hebben we jullie een antwoord laten geven op de volgende stelling: ‘Ik draag een outfit meerdere keren per week’.

De resultaten zijn als volgt: 91% geeft aan een outfit meerdere keren per week te dragen en de overige 9% doet dit niet. We hebben daarom ook gevraagd waarom mensen hier wel voor kiezen en ook waarom mensen er juist niet voor kiezen om kleding vaker dan 1x te dragen. Hierop kregen we een aantal interessante reacties. De mensen die aangeven een outfit vaker dan 1x te dragen doen dit o.a. om deze volgende redenen:

 • De kwaliteit van kleding blijft zo langer mooi.
 • Het is na 1x dragen nog niet vies, dus waarom zou het dan in de was moeten?
 • Ik werk nu heel veel thuis, dus niemand ziet mij.
 • Ik vind het een leuke uitdaging om mijn items op verschillende manieren te combineren gedurende de week.
 • Ik besteed liever niet te veel tijd aan het bedenken van mijn outfits.
 • Het wassen van kleding kost veel tijd.

”Als het nog fris ruikt vind ik het echt zonde om iedere keer in de was te doen. Het kost ook nog eens veel werk om kleding iedere keer te wassen!”

Laat het luchten

Veel van jullie geven als tip om een kledingstuk uit te hangen na het dragen. Dus leg het na een dag dragen niet terug in de kast. Zo zal je kleding het langst fris blijven ruiken! De mensen die op nee gestemd hebben geven de volgende redenen:

 • Ik voel me elke dag anders en pas mijn outfit hier graag op aan.
 • Ik zweet overdag en vind het niet prettig om t-shirts en truien dan meerdere dagen achter elkaar te dragen.
 • Het samenstellen van een nieuwe outfit vind ik leuk om te doen, hier besteed ik graag veel tijd aan.

”Vroeger droeg ik kleding niet meer dan 1x per week, maar nu vind ik het zonde. Ik weet inmiddels dat het niet goed is voor het milieu en mijn portemonnee om het iedere keer te wassen!”

Corona

Op onze outfit repeating vraag via onze Instagram story hebben wij veel interessante antwoorden ontvangen. Er is een ding dat veel terug komt in jullie antwoorden: thuiswerken door corona. Door de lockdown zitten we natuurlijk allemaal meer thuis. Veel van ons werken vanuit huis en zien daardoor weinig mensen, hierdoor doen we minder moeite om goed voor de dag te komen.

Het ligt een beetje aan hoe mijn week eruit ziet, maar als ik thuis werk maakt het mij niets uit. Maar als ik de deur uitga kleed ik mij graag zo verschillend en uitgebreid mogelijk aan. Dit komt niet door het stigma, maar ik ben gewoon een gigantische fashion fan!

Julia van Soest

Toch blijven we het allemaal wel belangrijk vinden, dat als we er op uit gaan, we door een ringetje te halen zijn. Wij gaan nu helemaal los als we een keer een gezellige avond met een vriendin hebben. We zorgen ervoor dat we dan echt uitpakken. Komen die weggestopte party outfits toch weer een keer van pas.

LEESTIP!

De volledige titel van dit boek is ‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle’ en dit boek is geschreven door Marieke Eyskoot. In dit boek komen verschillende onderwerpen aan bod. Naast een duurzame manier om met mode om te gaan wordt er ook van alles uitgelegd over onder andere verzorging en duurzaam eten. In het boek lees je ook op wat voor manieren je items langer mee kunt laten gaan, langer kunt dragen en outfits kunt combineren.

Wij zijn benieuwd hoe vaak jullie dezelfde outfits achter elkaar dragen en of jullie je kleding meteen wassen na een dag buiten de deur te zijn geweest. Laat het ons vooral weten. Mocht je tips hebben om kleding langer fris te laten ruiken op een duurzame manier, laat het ons dan ook weten in de reacties of via onze Instagram!

Meer Naaierij stories? Lees ze hier onder. Of lees ze allemaal hier!

Nog geen reacties

Reactie plaatsen

nl_NLDutch