Waarom wassen als het ook anders kan?

Waarom wassen als het ook anders kan?

We hebben vorige week over outfit repeating geschreven en merkten dat er nog best een taboe heerst op het vaker dragen van dezelfde outfit. Hoewel steeds meer mensen aangeven een outfit meerdere keren per week te dragen, is er ook nog een groep mensen die het niet fijn vindt om een outfit meerdere keren te dragen en het na het dragen meteen in de wasmand gooit. Je kunt jezelf uitdagen door een aantal van de tips uit dit blog te proberen! Als we met z’n allen een was minder draaien per maand scheelt dit natuurlijk al ontzettend veel energie en water en daarbij blijft je kleding veel langer mooi!

grayscale photo of washing machine
Photo by Adrienne Andersen on Pexels.com

Waarom je zo weinig mogelijk wilt wassen

Water- en energie gebruik

In Nederland draait de wasmachine in een gemiddeld huishouden 2,9 keer per week. De grootste impact bij het wassen met een wasmachine zit hem verrassend genoeg niet in het waterverbruik. Hoewel een wasmachine per wasbeurt ongeveer 50 liter gebruikt is dit in vergelijking met jouw douchebeurt van ca. 10 minuten niet zo veel. Tijdens zo’n douchebeurt verbruik je namelijk al 65 liter water. Het water waarmee jouw kleding gewassen wordt moet op temperatuur gebracht worden. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het energieverbruik van jouw wasmachine. Kouder wassen is dus niet alleen beter voor het behoud van de kwaliteit van je kledingstukken, maar ook een stuk beter voor het milieu.

Zet je jouw wasmachine wel eens op een korter programma om zo energie te besparen? Helaas is dit niet het geval! Je machine verbruikt op deze manier juist meer energie. Dit komt omdat het water veel sneller tot een hoge temperatuur gebracht moet worden. Heel veel wasmachines hebben een eco stand. Hierdoor duurt het wat langer, maar bespaar je wel veel energie. Hoe duurzaam je wast hangt niet alleen af van de instellingen van jouw wasmachine, maar ook van de wasmachine zelf. Een wasmachine heeft namelijk een energielabel. Label A+++ is de meest duurzame optie, maar let op! Het wegdoen van een oude wasmachine is ook erg belastend voor het milieu, dus een nieuwe wasmachine aanschaffen is niet altijd een duurzamere keuze. Heb je een nieuwe wasmachine nodig, maar vind je een wasmachine met energielabel A+++ te prijzig, dan kun je er ook voor kiezen om zo’n duurzamere wasmachine te leasen.

Plasticsoep

Het wassen van jouw kleding draagt bij aan de plasticsoep. Toen wij dit voor het eerst hoorden waren we eigenlijk heel verbaasd! Hoe zit dat dan precies? Onze kleding bestaat voor meer dan 50% uit synthetische stoffen. Door het mengen van synthetische stoffen en natuurlijke materialen krijg je een heel stevige stof. Bij het wassen komen hierdoor microvezels van jouw kleding los. Deze worden niet tegengehouden door wasmachine filters en zullen dus via deze weg in het riool terecht komen. Vervolgens komt dit in de zee of oceaan terecht.

We begrijpen dat het niet mogelijk is om jouw kleding nooit meer te wassen in de wasmachine, maar door je kleding niet altijd direct in de wasmand te gooien bespaar je al een hoop energie. Er zijn ontzettend veel duurzame kledingmerken welke 100% natuurlijke materialen gebruiken om de kleding te produceren. Deze laten geen microvezels los in de wasmachine en dragen dus niet bij aan de plasticsoep.

striped shirt hanging on gray wire between beige painted wall building during daytime
Photo by mali maeder on Pexels.com

Maar hoe doe je dat dan?

Natuurlijk wil jij er ook voor zorgen dat je zo weinig en duurzaam mogelijk wast en daarom geven we je hier een aantal tips en trics!

Hang je kleding ‘s avonds uit

Wanneer je ‘s avonds als je je uitkleed meteen je kleding uithangt zul je merken dat een muffe geur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zo kun je het gerust een tweede keer aantrekken! Hang je je kleding uit in de badkamer, dan zorgt de stoom er ook nog eens voor dat het minder kreukels heeft, extra handig!

Behandel een vlek, voor het te laat is!

Verdorie, valt die ketchup toch echt net in je schoot in plaats van in je mond. Een vlek is mega vervelend, maar vaak zijn vlekken wel heel makkelijk te behandelen. En als je dit meteen doet, zorgt het ervoor dat je het item niet in de was hoeft te gooien, scheelt toch weer!

Belangrijk is bij alle vlekken, dat je de vlek niet in de stof wrijft en probeer het meteen te wassen met lauw water. Hieronder geven we je nog een aantal tips waarmee je specifieke soorten vlekken uit je kleding kunt verwijderen.

 • Rode wijnvlek? Doe er zo snel mogelijk zout op. Zout absorbeert de rode kleur. Helpt zout en uitspoelen niet goed genoeg? Witte wijnazijn of witte wijn (beetje zonde wel) kan een laatste oplossing bieden om de vlek er toch uit te krijgen.
 • Oh jee, een penstreep op je kleding! Wat nu? Door het eerst in te smeren met tandpasta en vervolgens af te nemen met een nat doekje verdwijnt de inkt zo uit je kleding!
 • Chocolate lovers opgelet! Een chocoladevlek kun je verwijderen door melk over de vlek te gieten. Spoel het daarna uit met koud water.
 • Geen schort omgedaan toen je ging koken? Een vetvlek kun je eenvoudig verwijderen door met een doek was afwasmiddel op de vlek te smeren.
 • Kaarsvet gemorst? Leg een stuk keukenrol op het kaarsvet en strijk eroverheen met een hete strijkbout. Zo gaat het kaarsvet aan de keukenrol zitten en is jouw kleding weer mooi!
 • Ben je benieuwd hoe je nog meer soorten vlekken kunt verwijderen? Op www.omaweetraad.nl vind je voor alle soorten vlekken verschillende tips!

Duurzaam was/droog gebruik

Maar soms, bijvoorbeeld als je wasmand overstroomd, is het toch wel echt een keer nodig om de wasmachine aan te zetten . Denk als je dit doet vooral aan onderstaande tips:

 1. Om de levensduur van je kleding een beetje te rekken kun je je kleding het beste binnenstebuiten wassen.
 2. Het wasvoorschrift vertelt je vaak op welke temperatuur je jouw kleding kunt wassen, maar je kunt het ook altijd kouder wassen dan het wasvoorschrift aangeeft!
 3. Kreukels in je blouse of een ander kledingstuk? Pak een hanger en hang je kledingstuk in de badkamer. Door het stoom dat er vrijkomt wanneer jij een warme douche neemt verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon!

Duurzame wasmiddelen

Er zijn steeds meer merken bezig met het ontwikkelen van duurzame schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn vaak 100% biologisch afbreekbaar en dus gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten. Hierdoor zijn deze producten niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze huid.

SEEPJE

Een voorbeeld van zo’n duurzaam merk is het Haagse merk Seepje.

Seepje verkoopt onder andere wasmiddel en wasverzachter, maar verkoopt ook verschillende andere producten waaronder handzeep. De handzeep met vers geperste sinaasappel geur heeft wel een heel bijzonder verhaal! Seepje is namelijk een samenwerking aangegaan met de Albert Heijn. Maar ook te koop bij onze eigen Haagse The Hagues Finest!

Iedereen die wel eens in deze supermarkt komt is ongetwijfeld bekend met de machine waar je zelf verse sinaasappelsap kunt persen. De overgebleven sinaasappelschillen worden normaliter weggegooid. Seepje haalt er een natuurlijk parfum uit en red zo 1 miljoen schillen. Op de website lees je meer over dit proces.

Ecover

Ecover is net als Seepje een merk dat allerlei schoonmaakmiddelen en wasmiddelen verkoopt welke goed zijn voor het milieu. Deze zijn van natuurlijke ingrediënten gemaakt en zijn daarom ook perfect voor mensen die allergisch zijn voor veel soorten wasmiddel.

Klok wasmiddel

Het duurzame schoonmaaklabel Klok bestaat inmiddels al meer dan 100 jaar en is van Hollandse bodem, de fabriek staat in Deventer. Naast dat de producten van Klok goed zijn voor het milieu, zijn ze ook huidvriendelijk. Er zit bijvoorbeeld geen parfum in hun producten en kun je dus ook gebruiken als je allergisch bent.

DIY: wasmiddel maken

Bovenstaande merken zijn natuurlijk een perfect alternatief voor de chemische wasmiddelen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen wasmiddel maken. Hoe je dit precies doet? Wij leggen het je uit! Je hebt nodig: 80 gram zeep, 80 gram soda en 5 liter water. Je kunt kiezen voor een zeep met een fijn geurtje zoals lavendel of natuurlijk gewoon een neutrale geur. Het is niet alleen super leuk om je eigen wasmiddel te maken, het scheelt ook een hoop geld!

 1. Als eerst begin je met het raspen van de zeep.
 2. Kook.1 liter water en voeg de zeep toe.
 3. Voeg de 80 gram soda toe en roer dit goed door elkaar.
 4. Vervolgens giet je dit mengsel in een emmer en voeg je de overige 4 liter water toe. Zorg ervoor dat dit water goed heet is!
 5. Roer het mengsel heel goed door en laat het een nacht afkoelen.

Hoe denk jij over het wassen van kleding? Laat het ons weten via de comments of Instagram. Mocht je leuke tips hebben laat het ons dan ook zeker weten. Heb je onze blogs van vorige week gemist? Je kunt hieronder doorklikken naar een van onze andere stories! Of klik hier om alle blogs te bekijken!

Nog geen reacties

Reactie plaatsen

nl_NLDutch