Kleding ruilen: Duurzaam een nieuwe garderobe swappen!

Kleding ruilen: Duurzaam een nieuwe garderobe swappen!

Van ruilen komt huilen? Nononono, we don’t think so. De lente is begonnen, de grote schoonmaak gaat van start en met alle ramen open laat je alles even goed doorluchten. Je gooit de hele boel om en mest je kledingkast uit. Alle zomeritems gaan weer naar voren en je bergt alle warme wintertruien op. Uiteindelijk eindig je weer met een flinke tas kleding waar je op uitgekeken bent. Daar is niks mis mee, maar wat doe je ermee? Wel eens gehoord van kleding swappen?

OPGERUIMD STAAT NETJES. OF TOCH NIET ZO?

Een andere logische gedachte is om je kleding te doneren aan het goede doel. Je dropt de zak in een textielcontainer bij jou in de buurt en je verwacht dat jouw kleding minderbedeelde mensen blij gaan maken. Echter steekt deze kledinginzameling anders in elkaar dan je denkt. De inhoud van deze containers wordt namelijk verkocht aan sorteercentra. Het geld dat het oplevert komt wel terecht bij het goede doel, maar de meeste kledingstukken staan nu aan het begin van een lange wereldreis. Bij het sorteercentrum worden alle kledingstukken eerst gesorteerd. Een gedeelte hiervan wordt verkocht aan de schatzoekers van bijvoorbeeld tweedehandszaken en vintagewinkeliers. De stukken die overblijven worden verpakt in grote balen en uiteindelijk verscheept naar Oost-Europa, Azië en Afrika.

Komen we dan nu bij het gedeelte waarbij de kledingstukken met open armen worden ontvangen door de mensen die ze hard nodig hebben? Nee. En dat omvat helaas precies het vertekende beeld dat we hebben van deze liefdadigheidsinitiatieven. Ook op bestemming worden de balen kleding weer opgekocht, gedistribueerd en doorverkocht bij de grote marktkooplieden. Jouw kledingstukken komen terecht op een markt waar de consument hier weer gewoon voor betaald. Alles wat uiteindelijk niet meer verkocht wordt komt terecht op afvalstortplaatsen. Tel daar nog bij op dat de meeste kledingstukken niet biologisch afbreekbaar zijn en dus met gemak zo’n 200 jaar blijven liggen. Wij hoeven jou niet uit te leggen dat moeder natuur hier niet zo blij van wordt.

Wil je meer weten over de reis die jouw gedoneerde kleding aflegt? Deze documentaire geeft een inkijkje hoe het eraan toe gaat op een kledingmarkt in Kenia

Photo by Patrick Cristobal on Pexels.com


Wat moet ik dan met mijn kleding in de lockdown?

Maar wat doe je dan nu wel met die zak met kleding? Daar zijn meerdere duurzame oplossingen voor. Je kan het bijvoorbeeld zelf naar de kringloop brengen, maar ook dan is het vaak de vraag of het daadwerkelijk aan de rekken komt te hangen. Inmiddels zijn er ook genoeg platforms waar je je kleding online kan verkopen. Dat is een goede optie voor bepaalde items waar veel interesse voor is, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kledingstukken. Daarom zijn wij groot fan van ruilen, kleding swappen dus.

Sta jij wel eens in je vriendin haar kledingkast te graaien op zoek naar een shirt om te lenen? Of plunder je geregeld de kast van je familie om nieuw leven te blazen in kleding die zij misschien vergeten waren? Als je bent uitgekeken op je eigen kleding vind je vaak in een andere kast wel iets wat jou wel weer vrolijk maakt. En dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Waarom organiseer je niet eens een kledingswap met vriendinnen? Kledingstukken worden hierbij gered van de vergetelheid óf een wereldreis en geven de nieuwe eigenaar een mooi verhaal. Win-win-win!!!

Photo by C Technical on Pexels.com

HAPPY DE SWAPPY

Doet dit je toevallig denken aan de Swap-evenementen bij ons in de Naaierij? Oh, de laatste is alweer zo lang geleden dat het bijna als een droom voelt. Voor degene die het even gemist hebben; bij onze KledingSwap lever jij de kleding in waarop jij bent uitgekeken, maar die zeker nog potentie hebben voor een tweede ronde. Wij zorgen voor een gezellige sfeer en natuurlijk rekken vol jullie pareltjes! Aan het einde van een avond kleding swappen hebben jouw items een mooie bestemming en ga jij ook weer met iets ‘nieuws’ naar huis.  Ons eerstvolgende Swap-evenement staat gepland op 24 april, maar we houden een slag om de arm of het ook daadwerkelijk door kan gaan met de huidige ontwikkelingen. Als het niet door kan gaan zoeken we gewoon weer naar een andere datum. We will swap again!

Gelukkig zijn er ook nog leuke, corona-proof alternatieven om ook buiten je vriendenkring kleding te swappen. Zo zijn wij bij de Naaierij door initiatieven in andere steden geïnspireerd om ook een KledingKetting door Den Haag te organiseren. Met zo’n KledingKetting gaan er een paar goedgevulde tassen met tweedehandskleding door de hele stad. Als de tas aankomt op jouw adres haal je de kledingstukken die jij leuk vindt eruit en vul je ‘m aan met jouw donaties. Daarna breng je hem naar de volgende op de adressenlijst.

Deze kledingketting hebben we vooral opgezet om de lockdown door te komen. Nu komen de tassen, vol met kleding, een voor een weer terug bij de Naaierij. De leuke dingen die uit de tassen halen, hangen we bij ons aan het permanente swaprek. Voor ons permanente swaprek kun je een kaartje kopen en (max) 3 items swappen, wanneer je maar wilt. Je levert dus iets in en ruilt het met ons permanente swaprek, hoe leuk is dat? Het rek wordt ook steeds ververst, doordat andere mensen er weer mee ruilen of kleding inleveren.

Wil je een keer swappen in een andere stad? Vergeet dan zeker niet The Swapshop te checken. De onderneemster van deze gave business was de eerste in Nederland die een fysieke winkel opende waar je alleen kleding kan ruilen in plaats van kopen. Inmiddels kan je ze vinden op twee locaties in Rotterdam. Extra fijn: in een winkel kan je natuurlijk altijd om stijladvies vragen! Ook in Den Haag zit tegenwoordig winkel Swaps waar je op donderdag en zaterdag terecht kan om kleding, schoenen en accessoires te swappen of te shoppen.

Photo by Kei Scampa on Pexels.com

SAMEN SWAPPEN NAAR EEN DUURZAMERE KLEDINGKAST

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Vraag jezelf bij het volgende item dat je wil kopen eens af of je het écht nodig hebt en of het potentie heeft voor een eventueel tweede leven. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat je al bij minder kledingstukken deze overweging hoeft te maken. Natuurlijk snappen we dat je niet altijd in hetzelfde kloffie wil lopen, maar hopelijk hebben we je nu geïnspireerd dat je ook op andere manieren meer diversiteit aan je kledingkast kan aanbrengen door kleding te swappen.

Wij hopen jullie te hebben geïnspireerd met deze toffe, duurzame tips! Heb je nog andere tips die absoluut niet mogen ontbreken in dit rijtje? Laat het ons dan weten via de opmerkingen! Lees meer Naaierij stories hieronder of klik hier om alles te bekiijken!

MEER NAAIERIJ STORIES LEZEN?⬇

 

Nog geen reacties

Reactie plaatsen

nl_NLDutch