Heb jij de duurzame broek al aan?

Heb jij de duurzame broek al aan?

Van velen toch wel hun favoriete kledingstuk: een goede jeans. Maar de perfecte jeans vinden heeft vaak ook wel wat voeten in de aarde, laat staan dat ‘ie ook nog eens duurzaam geproduceerd is. Wel heel belangrijk! Voor de gemiddelde – niet duurzaam geproduceerde – jeans betalen we zo’n €33,- te weinig. Dit zit hem vooral in het productieproces en eerlijke arbeidslonen. Kosten die bij een duurzame spijkerbroek wel gedekt worden óf niet hoeven worden gemaakt. Daarnaast focussen duurzame labels zich meer op kwaliteit. Dus wanneer je dan eindelijk je perfecte jeans hebt gevonden, kan je ‘m een keer, wat zeggen we, drie keer zo lang aan. Zie het kopen van een duurzame jeans dus meer als een investering, in jezelf én het milieu. Om je een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld van duurzame labels; hier onze tips waar je zeker weten je toekomstige favoriete jeans scoort.

MUD Jeans

MUD jeans is een prachtig Nederlands merk met een vernieuwende kijk op de mode industrie. Ze zijn het eerste circulaire denimmerk van de wereld. Elke broek wordt gemaakt van gerecycled materiaal en biologisch katoen. Hun missie? Élke MUD jeans wordt gerecycled. Wat MUD jeans onder andere heel bijzonder maakt is de optie om een broek te leasen in plaats van te kopen. Zo kan je een duurzame jeans te dragen zonder daar in één keer veel geld aan uit te geven. Een ander voordeel van leasen is dat wanneer er onverhoopt iets kapotgaat ze dit voor je repareren. Na een jaar heb je de jeans ‘afbetaald’ en kan je hem dragen zolang als je wil. Ben je dan toe aan een nieuw model? Dan sluit je (met korting!) een nieuw leasecontract af en lever je de oude jeans in zodat deze in de kringloop van MUD Jeans blijft.

Kings of Indigo

Tony Tonnaer, oprichter van Kings of Indigo heeft een duidelijke missie: voorloper zijn in een veranderende kledingindustrie. Zij maken het verschil in de productie van kleding door dit zowel sociaal als milieutechnisch op een duurzame manier te doen. Ze doen dit aan de hand van vijf pijlers: door alleen gebruik te maken van planeetvriendelijke materialen, minder water te gebruiken, alleen gebruik te maken van de schoonste transportopties, goed te zorgen voor de mensen die de kleding maken en verspilling te verminderen door te repareren, hergebruiken en recyclen. Kings of Indigo heeft een uitgebreide collectie kleding voor zowel mannen als vrouwen. Kwaliteit staat hoog in het vaandel: jouw Kings of Indigo duurzame jeans gaat je leven lang met je mee.

Mick Keus

De volgende in het rijtje is wel een hele bijzondere. Mick Keus, een ontwerper van eigen Haagse bodem, maakt namelijk op aanvraag dé perfecte vintage Levi’s 501 die helemaal past bij jouw maat en smaak. Dit doet hij in zijn atelier in Amsterdam waar hij genoeg items heeft hangen waaruit je kan kiezen en waarbij jullie bespreken wat jouw wens is. We zijn uiteindelijk toch altijd op zoek naar die ene bijzondere jeans met een vintage look? Je hoeft nu niet verder meer te zoeken. Extra fijn dat er met dit concept dus geen nieuwe grondstoffen geproduceerd hoeven te worden want alle broeken bestaan al een tijdje!

Filippa K

Als je op zoek bent naar een simpele, klassieke, tijdloze maar tóch stijlvolle jeans ben je bij Filippa K aan het goede adres. Hun collectie is zo ontworpen dat ze niet snel vervelen en altijd te combineren vallen en een stukje ‘Scandinavian classyness’ aan je outfit geven. Aan de circulariteit van mode dragen ze bij door reduceren, repareren, hergebruik en recycling na te streven. Dit doen ze bijvoorbeeld door niet meer kledingstukken te produceren dan ze te gaan verkopen. Alles wat toch niet verkocht wordt of wat overblijft van de productie gebruiken ze voor hun nieuwe collectie.   

Armed Angles

Naast ‘Women’, ‘Men’, en ‘About us’ staat ook ‘DetoxDenim’ als snelkoppeling op de website van Armed Angels. Een label dat zich ervan bewust is dat de algemene denim productie het meest vervuilend is en dit drastisch anders doen. Ze doen dit bijvoorbeeld door alleen gebruik te maken van organisch katoen voor de spijkerbroeken. Hierdoor wordt het waterverbruik verminderd en wordt er geen gebruik gemaakt van giftige meststoffen en pesticiden. Daarnaast werken ze met productiepartners die minder water en onschadelijke chemicaliën gebruiken voor het verven en de wassing van de broeken.

Organic Basics

Ook Organic Basics maakt alleen gebruik van circulaire denim in hun collectie zodat de jeans (en toffe jasjes!) aan het eind van de rit weer gerecycled kunnen worden. A good basic, never go out of style. Zoals hun brandnaam al doet vermoeden vind je bij Organic Basics geen items met veel poespas of tierelantijntjes. Ook investeren ze alleen in kwaliteitsstoffen zodat een product van OB in principe nooit meer uit jouw kledingkast hoeft te verdwijnen.

Nudie Jeans

Nudie Jeans; een vrolijk Zweeds merk dat streeft naar een zo duurzaam en eerlijk mogelijke productie. Ze zijn hier dan ook heel transparant over en zijn innovatief bezig met veranderingen op aspecten waar het (nog) beter kan. Iets waarin ze wel al uitblinken is hun repair service. Wie een Nudie Jeans aanschaft heeft een levenslange garantie op het item. Gaat ‘ie kapot, dan laat je hem gewoon gratis (!) repareren in de Nudie Jeans winkel in Amsterdam of bij een van hun repair-partners in Eindhoven of Groningen. En als je de broek écht zat bent lever je ‘m in bij de winkel en krijg je twintig procent korting op je volgende Nudie Jeans. Jouw oude broek kan dan komen te hangen tussen de andere tweedehandsbroeken in de store of wordt gerecycled.

Kuyichi

Weer een Nederlands merk in ons top 10 lijstje, en wat voor één! Kuyichi heeft zichzelf al 21 jaar geleden op de kaart gezet door als eerste een jeans te maken die 100% uit organisch katoen bestaat. Het zijn dus echte pioniers op het gebied van duurzaam produceren en ook nemen ze daarin hun sociale verantwoordelijkheid. Daarnaast maken ze ook gewoon hele mooie spijkerbroeken. Tijdloos, van skinny tot flared en hebben een groot aanbod van verschillende maten. Een persoonlijk favorietje!

Jeanerica

Of het nu om interieur of mode gaat, Scandinavische brands hebben het over het algemeen goed begrepen op gebied van tijdloze en minimalistische vormgeving. Zo ook Jeanerica, een van origine Zweeds denimmerk. Met een jeans uit hun collectie ben je ervan verzekerd dat je een chic exemplaar te pakken hebt. De jeans zijn gemaakt van duurzame en hoogwaardige stoffen waardoor je er lang van kan genieten en in de loop van tijd eigenlijk alleen maar mooier wordt! 

Unrecorded

Minimalistisch, basic, tijdloos. Dat klinkt bijna weer als een Scandinavisch merk. Maar niet is minder waar! Unrecorded komt uit ons eigen mooie kikkerlandje en is gedreven om een collectie te maken die je eindeloos kan dragen. De oprichters begonnen Unrecorded met het idee om betaalbare basics voor mannen te maken. Inmiddels produceren ze prachtige unisex items waar een ieder zijn duurzame hart sneller van gaat kloppen! 

Zo, een rijtje prachtige merken waar jij je volgende favoriete jeans kan scoren. Een duurzame jeans lijkt misschien wat prijziger, maar in the end krijg je daar ontzettend veel voor terug. Het scheelt duizenden liters water, je huid én het milieu hoeven geen schadelijke chemicaliën te verdragen en je hebt er gewoon veel langer plezier van. Wat ook opvalt is dat alle merken uit dit rijtje gewoon een mooi verhaal te vertellen hebben. Een verhaal die jij dan ook bij je draagt en kan vertellen om anderen ook te inspireren zo’n mooie broek te scoren.

Wist je trouwens dat je je jeans veel langer mooi en in dezelfde kleur kan houden door hem minder te wassen? Vies? Nee joh, een spijkerbroek hoef je helemaal niet zo vaak te wassen. Sommige mensen zijn juist groot fan van de ene koffievlek, dat spatje bleek of die penstreep want dat geeft de broek een eigen karakter. Voor meer tips om je kleding langer mooi te houden lees dan zeker even deze blog die we eerder schreven!

Wij hopen jullie te hebben geïnspireerd met deze toffe, duurzame tips! Heb je nog andere tips die absoluut niet mogen ontbreken in dit rijtje? Laat het ons dan weten via de opmerkingen! Lees meer Naaierij stories hieronder of klik hier om alles te bekiijken!

MEER NAAIERIJ STORIES LEZEN?⬇

Nog geen reacties

Reactie plaatsen

nl_NLDutch