UPCYCLE IT | PATCH UP YOUR WARDROBE

UPCYCLE IT | PATCH UP YOUR WARDROBE

In onze rubirek “Upcycle it” geven we je elke keer mega leuke tips om een oud item, dat je misschien nog wel in je kast hebt liggen te, te repareren of upcyclen. Deze week: Verstop je gaten in kleding niet, maar maak er een patchwork kunstwerk van! Natuurlijk ook leuk om een saai item heel gezellig te maken. Patch up your wardrobe.

Van Patchwork naar quilt

Even een beetje geschiedenis om deze blog mee te beginnen. Je kent ze vast wel, de prachtige gekleurde lappendekens, oftewel quilts die In de 70’s helemaal booming waren? Deze quilts worden doormiddel van de patchwork techniek (het aan elkaar naaien van lapjes) in elkaar gezet. Deze dekens werden dan op bed gelegd of over de bank.

Wist je dat deze dekens en daarbij de techniek patchwork al afstamt uit de tijd van kruisvaarders, die hun lichaam beschermden tegen het harnas met in elkaar genaaide dekens. Ook werden toen en daarna quilts gezien als kunst, waarmee je kon laten zien waar je vandaan kwam.

Later, vanaf de 19e eeuw, werden de quilts vanuit Europa meegenomen naar Amerika, waar ze in razend tempo populair werden. Dit kwam mede door de industriële revolutie, waardoor steeds meer stoffen en patronen beschikbaar werden om de lappendekens te maken. Voor iedere gelegenheid (verjaardagen, geboortes) werd er wel een quilt gemaakt. Voor een paar mooie verhalen bekijk je de onderstaande video (geen afbeelding, maar wel echt een leuke video!)

Toen de economische crisis inviel en men minder te besteden had, werden quilts nog populairder. Om je warm te houden maakten je eigen deken van restjes van oude kleding, en daar zijn wij natuurlijk helemaal fan van!

Quilts als tegenbeweging

Quilts werden dus gemaakt met de reden om jezelf of familie warm te houden, maar ook met een decoratieve reden. Natuurlijk was het vroeger zo dat je als vrouw vooral bezig was in het huishouden, schoonmaken, kinderen, maar ook handwerken. Door samen hun hobby uit te voeren werden vrouwen steeds sterker in hun standpunten. En zo werden quilts uiteindelijk gebruikt om ook door vrouwen hun, feministische meningen te verkondigen. Zie de link hieronder voor veel vette voorbeelden!

Repair het met patchwork

Waar veel invloeden vanuit het interieur kunnen natuurlijk ook toegepast worden op kledingstukken en dat werd dan ook zeker gedaan! Want In de seventies was het nog heel gewoon; viel je een gat in je spijkerbroek of bleef je ergens aan hangen met je jas? Dan naaide je er een lapje overheen en kon je je je item weer dragen. Zo hoefde je je kleding niet weg te gooien, maar maakte je er je eigen kunstwerkje van, hoe leuk is dat?

Laten we samen weer terug gaan naar dit uigangspunt van de jaren 70’. Blaas je lievelingsitems nieuw leven in ga aan de slag met je (versleten) kleding.
Let’s Upcycle it!

GA ZELF AAN DE SLAG!

Pak dat kledingstuk met een gat erin, je naald en draad erbij en zorg ervoor dat je weer van je kledingstuk gaat houden en het dus weer gaat dragen. Maak er echt iets moois van van zodat je weer meer waarde hecht aan het item.

Met oude lapjes kun je een leuk patroon maken voor op je item. Maak geometrische patronen met verschillende patroontjes naast elkaar of maak juist een figuratief patroon met bijvoorbeeld een zonnetje en wolken. Nog leuker helemaal out of the box en maak een collage van verschillende lapjes waar je mooie herinneringen aan hebt.

Onderstaande voorbeelden hebben wij bij de Naaierij gemaakt. Want zelf doen is mega leuk, maar denk je nou echt dat het niet gaat lukken dan customizen wij graag voor jou een item!

Patchwork op het jasje aangebracht voor een kek effect
Lapje onder het leer gezet en afgewerkt met contrasterend garen

MEER PATCH UP INSPO!

Hieronder alvast wat leuke inspiratie dingetjes voor je eigen DIY Repair project! Naai stofjes op je broek, of eronder. Gebruik leuk gekleurde garens of juist dezelfde kleur als je jeans of jacket. Maak het zo weelderig en gezellig als je zelf wilt. En patch up your wardrobe!

NAAIERIJ REPAIR / UPCYCLE CAFÉ

Ga dus vooral zelf aan de slag om een ‘oud’ item helemaal om te toveren. Iets wat je nu wel weer leuk vind om te dragen. Ga je aan de slag maar kom je er zelf niet uit, of wil je sowieso graag met hulp aan de slag? Kom dan langs in het Naaierij Repair / upcycle café! Op vrijdag en zaterdag van 12u – 17u helpen we je met alle liefde repareren en upcyclen! Reserveer je naaimachine via deze pagina en dan zien we je snel!

Wij hopen jullie te hebben geïnspireerd met deze toffe, duurzame tips! Heb je nog andere tips die absoluut niet mogen ontbreken in dit rijtje? Laat het ons dan weten via de opmerkingen? Lees meer Naaierij stories hieronder of klik hier om alles te bekiijken!

MEER NAAIERIJ STORIES LEZEN?⬇

Tags:
Nog geen reacties

Reactie plaatsen

nl_NLDutch