Title Image

CURSUSSEN

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in het volgen van een cursus bij de Naaierij!  Onze cursussen zijn ontworpen om je vaardigheden op het gebied van repareren en naaien te verbeteren.

Bij de Naaierij willen we je graag op weg helpen naar een duurzame kledingkast. Met kennis over reparaties en naaien kun je niet alleen verspilling verminderen, maar ook zelf aan de slag gaan met het herstellen en aanpassen van jouw kleding, of zelfs met tweedehands vondsten.

Of je nu een beginner bent die de basis van het naaien wil leren of een ervaren naaister die haar vaardigheden wil verfijnen, onze cursussen bieden voor iedereen een uitdaging.

Schrijf je vandaag nog in en ontdek hoe leuk repareren kan zijn! 

LET OP: Voor alle onderstaande cursussen is het handig om eerst de workshop “Leer de naaimachine kennen”  te volgen. Zo leer je de basis van de naaimachine en kun je meteen aan de slag tijdens de cursus. 

CURSUS | KLEDING REPARATIE

De CURSUS

Bij de Naaierij zijn we gespecialiseerd in kledingreparatie, en we willen je graag de fijne kneepjes leren in onze cursus: Kledingreparatie. In deze 6-weekse cursus leer je hoe je de meest voorkomende beschadigingen aan je kleding kunt repareren. Dit stelt je in staat om eindelijk die stapel kleding in de hoek van je kamer aan te pakken.

De cursus bestaat uit lessen van ongeveer 2 uur, waarin telkens één of meerdere technieken worden behandeld. We werken in kleine groepen van maximaal 6 deelnemers, zodat er voldoende ruimte is voor vragen en persoonlijke begeleiding.

Na de klassikale uitleg ga je aan de slag met de kledingstukken die je hebt meegenomen: je eigen kleding, of kleding van een vriend(in), familielid of buurvrouw. Als je geen geschikte kleding hebt voor het onderwerp van de les, stellen wij proefstofjes ter beschikking die je kunt gebruiken.

WAT LEER je?

Tijdens de cursus leer je stap voor stap verschillende reparatietechnieken. Je leert bijvoorbeeld hoe je grondig naar een kledingstuk kunt kijken om een reparatieplan op te stellen. Bovendien delen we graag onze kennis over hoe je reparaties op een zichtbare manier kunt uitvoeren, zodat je van elke reparatie een waar kunstwerk kunt maken.

Zo ga je na elke les niet alleen naar huis met een gerepareerd kledingstuk, maar ook met een vaardigheid die je je hele leven kunt gebruiken!

Na het voltooien van de reparatiecursus ben je in staat om de meeste reparaties zelf uit te voeren. Als je echter te maken krijgt met zeer complexe reparaties die meer vaardigheid vereisen, ben je altijd welkom tijdens ons repair en rewear café.

INHOUD & DATA

Les 1. Basics

Les 2. Handsteken en knopen/knoopsgaten repareren  

Les 3. Gaten, scheuren en vlekken

Les 4. Visible mending & borduursteken

Les 5. Wollen kleding repareren

Les 6. Versleten randen repareren 

De cursus kledingreparatie wordt gegeven op dinsdag avond van 19:00 – 21:00. 

Kosten: €265,- 

Schrijf je in via de kalender onderaan de pagina. 

DUURZAME NAAILES

DE CURSUS

Tijdens de duurzame naailessen leren we je hoe je van tweedehands materialen (weer) draagbare items kunt maken. We geven uitgebreide instructies over het werken met naaimachines en leren je hoe je met patronen kunt omgaan. In onze lessen werk je aan je eigen project, waarbij wij jou persoonlijk begeleiden en assisteren. 

Tijdens de naailessen kun je je eigen kledingstukken mee nemen om te repareren of upcyclen. Daarnaast kun je ook aan de slag gaan met tweedehands stoffen, bijvoorbeeld uit onze duurzame stoffenwinkel.

We moedigen je aan om duurzame keuzes te maken en stoffen uit hergebruik te selecteren voor je projecten.

Wil je aan de slag met patronen? Dan hebben we in de Naaierij een collectie tweedehands patroonboeken beschikbaar, maar je bent ook vrij om je eigen patronen mee te brengen. 

WAT LEER je?

Bij de start van onze cursus maken we gezamenlijk een eenvoudig project, zoals een tas, speldenkussen, kussen of etui. Dit project dient niet alleen als kennismaking met de basis, maar stelt de docent ook in staat je niveau te beoordelen en je te begeleiden bij toekomstige projecten.

Tijdens de cursus krijg je inzicht in het werken met patronen, zowel bestaande als het maken van eenvoudige patronen. Je leert niet alleen naaien met de naaimachine, maar ook diverse naaitechnieken.

INHOUD & DATA

  • 6 naailessen van 2 uur (19:30 – 21:30)
  • Gebruik van naaimachines, fournituren, garen.
  • Een heerlijk kopje thee.
  • Prijs: €190,-


    Niet inbegrepen zijn de stoffen.

De duurzame naailes wordt gegeven op maandag avond van 19:30 – 21:30.

Schrijf je in via de kalender onderaan de pagina. 

CURSUS | KLEDING VERSTELLEN

De CURSUS

Bij de Naaierij zijn we gespecialiseerd in kledingreparatie en het verstellen van jouw kleding. Dit laatste willen wij jou graag leren in onze nieuwe verstelcursus. Tijdens de cursus leer je jouw kleding die je al in de kast hebt of tweedehands vindt aan te passen aan jouw lichaam en wensen.

 

De 6-weekse cursus bestaat uit lessen van ongeveer 2 uur, waarbij telkens een (of meerdere) techniek(en) klassikaal worden behandeld. We werken in groepjes van maximaal 6 mensen, dus er is genoeg ruimte om vragen te stellen. Aan de hand van de klassikale uitleg kun je aan de slag met de items die je zelf hebt meegebracht.

 

Heb je geen kleding die past bij het onderwerp van de les? Dan hebben wij ook genoeg proefstofjes liggen die je kunt gebruiken. Zo ga je naar huis met een aangepast item én met een vaardigheid die je je leven lang kunt gebruiken!

WAT LEER JE?

Je leert de verschillende technieken stap voor stap. Zo leer je bijvoorbeeld goed naar een kledingstuk te kijken, zodat je een plan kunt maken over hoe je dit item gaat verstellen. Verder leren we je kleding smaller, wijder, korter en langer te maken.

Na het volgen van de verstelcursus ben je in staat om de meeste verstelwerkzaamheden zelf uit te voeren. Als je erg ingewikkelde verstelklussen tegenkomt die meer vaardigheden vereisen, kun je natuurlijk altijd langskomen tijdens ons repaircafé.

INHOUD & DATA

Les 1. Basics (Leer je kledingstuk kennen, basis fournituren en gebruik, je maten opmeten, basis technieken)

Les 2. Inkorten

Les 3. Verlengen

Les 4. Innemen broek & rok

Les 5. Innemen top

Les 6. Uitleggen (wijder maken)

De cursus kleding verstellen wordt gegeven op woensdag avond van 19:00 – 21:00. De eerstvolgende startdatum is; 

– Cursus 1: Woensdag 20 maart t/m 24 april – open voor inschrijving!

Kosten: €265,- 

Schrijf je in via de kalender onderaan de pagina. 

SCHRIJF JE IN voor een cursus bij de naaierij!

MEER NAAIERIJ

nl_NLDutch