WIE ZIJN WIJ?

WIE ZIJN WIJ?

Roosmarijn van Soest - Founder

Roosmarijn is 27 jaar oud en geboren en getogen in Den Haag. Al van jongs af aan was ze gepassioneerd bezig met knutselen, tekenen, schilderen en creatief bezig zijn. Toen ze mode ging studeren aan de Willem de Kooning Academie, voegde ze naaien toe aan haar scala van creatieve vaardigheden. In 2019 behaalde ze haar diploma in mode.

 

Na haar studie koesterde ze de wens om haar eigen modelijn, genaamd “Studio Soesoe,” te lanceren. Samen met Isabel vond ze een atelier, dat later de Naaierij zou worden, waar ze aan haar eigen projecten kon werken. Echter, al snel besefte ze de immense druk van het maken van volledige kledingstukken, wat leidde tot een tijdelijke pauze voor Studio Soesoe. Hierdoor kon ze zich volledig concentreren op de ontwikkeling van de Naaierij.

 

Tijdens deze periode bleek Roos een ware expert in kledingreparaties te zijn, variërend van borduurwerk tot het naaien van perfecte zomen. Bijna alle kledingstukken die bij ons worden ingeleverd, worden door haar of Amania gerepareerd. Bovendien geniet ze ervan om reparaties om te zetten in praktische instructies, zodat anderen kunnen leren en geïnspireerd raken om zelf te repareren.

 

Roos’ ultieme droom voor de Naaierij is om hun reparatiegids uiteindelijk in de schappen van bekende boekwinkels te zien liggen.

Isabel van der Meijde - FOUNDER

Isabel is een 31-jarige geboren en getogen inwoner van Den Haag. Haar passie voor naaien begon al op jonge leeftijd, en net als haar oma en moeder begon ze vroeg met het maken van kleding voor barbiepoppen en knuffels. Ze heeft altijd een sterke affiniteit gehad met naaien, zowel door zelfstudie als door het volgen van naailessen bij Dressed to be.

 

Haar nauwe band met textiel en naaien zet zich voort in haar 14 jaar werkervaring in de stoffenwinkel van haar moeder, waar ze niet alleen klanten adviseerde over stoffen, maar ook betrokken was bij naai- en reparatieprojecten. Na haar afstuderen belandde ze bij de online afdeling van Knipmode, waar ze nauw samenwerkte met Janice aan naaitechniektutorials, blogs over naaien schreef en sociale mediakanalen beheerde.

 

Tijdens deze periode werkte ze ook bij een marketingbureau, maar al snel besefte ze dat een kantoorbaan niet haar roeping was. In het begin van 2019 nam ze de sprong en startte haar eigen bedrijf, Zipper Studio, waar ze reparatie- en naailessen aanbood op verschillende locaties in Den Haag, waaronder Haley’s, Sushimeisjes en Confetti. Ze vond haar eigen ruimte waar ze haar lessen kon uitbreiden.

Het was via Instagram dat ze Roos ontmoette, en ze ontdekten al snel dat ze gemeenschappelijke idealen deelden. In 2019 bundelden ze hun krachten en richtten ze samen De Naaierij op. Sindsdien zetten ze zich gezamenlijk in om een positieve impact te maken in de modewereld, en dat doen ze al vier jaar met passie en vastberadenheid.

ONTSTAAN VAN DE NAAIERIJ

In November 2019 hebben we De Naaierij opgericht uit frustratie over de buitensporige consumptie van kleding en de schrijnende arbeidsomstandigheden in de fast-fashion industrie.

 

We merkten op dat kleding steeds meer werd beschouwd als een wegwerpartikel in de ogen van consumenten. Dit resulteerde in het verlies van een aanzienlijk deel van de waarde en kwaliteit van kleding. We zijn zo vervreemd geraakt van het productieproces, en kleding is zo goedkoop geworden dat we niet langer de juiste waarde hechten aan onze kledingstukken. Hierdoor belanden ze eerder op de afvalberg dan in de reparatiestapel. Bovendien viel ons op dat met name jongere generaties steeds minder kennis hebben van basisvaardigheden zoals naaien; zelfs het aanzetten van een simpele knoop is niet meer vanzelfsprekend.

 

Om deze redenen wilden we kledingreparatie en bewustwording rondom kledinggebruik weer op de voorgrond plaatsen. We wilden aantonen dat repareren niet alleen nuttig, maar ook plezierig kan zijn. Met de kleding die je al bezit, kun je talloze mogelijkheden ontdekken.

 

We leren mensen hoe ze bestaande kleding kunnen aanpassen aan hun wensen en hoe ze het zelfs kunnen verbeteren. Dit alles met het bewustzijn dat er al meer dan genoeg kleding op de wereld is.

 

Wanneer je je eigen kleding repareert of aanpast, voeg je waarde toe aan dat kledingstuk. Hierdoor ben je minder geneigd het weg te gooien en draag je het opnieuw met liefde en trots. Vooral als je van de reparatie een kunstwerk maakt met behulp van visible mending technieken.

 

Bovendien hebben we gemerkt dat kledingreparatie een zeer mindfulle activiteit is. Terwijl je bezig bent met het herstellen van je kledingstuk, ben je volledig in het moment. Je werkt met je handen en kunt even ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

DSC03375klein

Wat biedt de naaierij jou?

De Naaierij is een duurzaam naaiatelier in Den Haag. Met de Naaierij willen we mensen graag helpen om met een meer creatieve en bewuste blik naar kleding te kijken en hen te leren zelf kleding te repareren of vermaken. Dit leer je tijdens onze workshops & cursussen. Daarnaast kun je in het repaircafé kun je zonder kennis van naaien of repareren voor een bedrag per uur gebruikmaken van onze hulp en (beschadigde) kleding nieuw leven inblazen. 

Als je zelf liever geen naald aan draad aanraakt, biedt De Naaierij ook een kleding reparatie service aan, waarbij wij ons vooral focussen op creatieve en originele reparaties (zie onze Instagram voor voorbeelden). 

Met al deze opties proberen wij het weggooien van kleding te verminderen en te stimuleren dat gerepareerde kleding met trots wordt gedragen.

Bij de Naaierij organiseren we één keer in de twee maanden een kleding swap. Hierbij ruil je eigen kleding voor kleding uit de kledingkast van iemand anders.  Er is tenslotte al genoeg kleding op de wereld, dus waarom altijd nieuw kopen? 

 

De laatste tijd zijn we steeds meer op weg om onze kennis te verspreiden. Dit doen wij onder andere door middel van externe- & interne bedrijfsevenementen. Zo organiseren we Repair Cafés op locatie in winkels, interne bedrijfsevent of festivals (Dille & Kamille, Zeeman, Wildeburg). 

Daarnaast geven we lezingen en lessen bij bedrijven of op scholen. Zo willen we graag de zichtbaarheid en de bewustwording van het repareren van een kledingstuk verspreiden.

Ten slotte zijn we ook bezig met het schrijven van een reparatieboek. Zo willen we het voor iedereen nog toegankelijker maken om ook thuis met kleding reparatie aan de slag te gaan. 

DUURZAAMHEID & HERGEBRUIK

Alles in De Naaierij ademt hergebruik en het slim delen van bestaand textiel. Zo gebruiken wij voor onze projecten (reparaties)  en producten alleen maar tweedehands materiaal. 

 

Vintage kleding upcyclen we weer tot draagbare items en tijdens de kleding swaps kun je kledingstukken ruilen. Deze items zijn  al eens gedragen, maar kunnen nog heel goed een ronde mee.  Kortom; ‘oud’ textiel een nieuw leven inblazen.  

 

We denken bij elke stap in onze bedrijfsvoering na hoe we kleding een tweede leven kunnen geven. We willen graag dat kleding of textiel weer bruikbaar wordt in de huidige tijdsgeest en daarmee anderen inspireren, zodat ook de jongere generaties hier mee aan de slag gaan en gaan nadenken over reparatie of hergebruik.

 

Met foto’s en video’s op social media inspireren we om zo min mogelijk weg te gooien en te waarderen wat je al in je kast hebt liggen of tweedehands kunt vinden. Bijna alle kleding is nog te repareren of er valt iets anders van te maken. 

KOM STAGE lopen bij naaierij!

Ben je op dit moment bezig met een modeopleiding en zoek je een stage? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Om dat we een jong en klein bedrijf zijn, wordt je heel erg betrokken met alles wat we doen. Van ideeen tot het een uiteindelijk product, overal kun je wat van leren. Ook mag je natuurlijk je eigen creativiteit de vrije loop laten en helpen we je met jouw ideeen.  Overtuigd? Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Naaierij
Tel: +31634402231
Mail: denaaierij@gmail.com
De handelsnaam van ons bedrijf is: Naaierij
denaaierij.nl

 

Ons vestigingsadres:
Suezkade 48
2517BW, Den Haag

KVK: 76082547
BTW: NL860501255B01

nl_NLDutch